Drukte
‘Hoe gaat het met je?’
‘Ja, goed wel hoor, druk. Heel druk, eigenlijk. En jij?’
‘Ja, ook heel druk. Maar ja, wat doe je eraan?’
We zijn met z’n allen heel druk. Een fulltime baan, kinderen, familie, vrienden, Facebook, sporten, Netflix en lezen: wie komt er dan nog aan schrijven toe? De meeste schrijvers hebben niet de luxe dat schrijven genoeg inkomen oplevert om van te kunnen leven, en áls je de dan succes hebt met je boek slokken lezingen, interviews en signeersessies je tijd op. Hieronder zes tips om ondanks je drukke bestaan een boek te schrijven:
- Schrijven is een creatieve bezigheid – voor de meeste mensen (óók de avondmensen) geldt dat zij ‘s ochtends creatiever zijn dan ‘s avonds.
- Schrijven is werk: wees je er bewust van dat het schrijven van een boek betekent dat je er andere dingen voor moet laten.
- Schrijfritme helpt: iedere dag een vast aantal woorden, op een vaste plek, op een vast tijdstip.
- ‘Ik ga een boek schrijven’ is geen concreet doel. Stel jezelf doelen die je wel kan halen, hoe klein ook. Zo gaat het verhaal dat James Joyce al blij was met zeven (7!) goede woorden op een dag. (Je vraagt je af hoe een boek als Ulysses ooit af is gekomen!)
- Neem altijd een klein opschrijfboekje mee, zodat je zinnen, scènes of ideeën meteen kan opschrijven. (Of gebruik je smartphone.)
- Multitasken is een illusie: als je aan het schrijven bent, doe dan ook niets anders.
Lukt het ondanks schrijfschema’s en afspraken met jezelf niet om je boek af te maken? Volg dan de Meesterproef en schrijf in 8 stappen je manuscript af (dat ook nog eens wordt gelezen door een redacteur van Querido!).