Schrijf smakelijk: een culinaire schrijfworkshop

Hoe schrijf je over je herinneringen aan die ene verrukkelijke maaltijd in Zuid-Italië? Of over het eten uit je kindertijd? Schrijven over eten is een uitdaging voor een schrijver: het vergt veel vaardigheid qua zintuigelijk schrijven: het gaat om kijken, om proeven, om ruiken en een combinatie daarvan.

In de workshop Schrijf smakelijk ga je in de keuken van Boekhandel Scheltema proeven én schrijven. Je krijgt een smakelijk driegangenmenu, maar de geserveerde gerechten zijn niet alleen om van te genieten. Ze dienen ook als inspiratie voor de schrijfoefeningen die je gaat doen. Met elkaar gaan we op zoek naar de taal voor smaken en geuren en kijken we hoe we teksten kunnen verlevendigen met zintuigelijke details.

De workshop wordt gegeven door Kathy Mathys, schrijfdocent en auteur, van o.a. Smaak – een bitterzoete verkenning. Jeroen Kans, manager van de Querido Academie en hobbykok, verzorgt ter plekke het diner.

Wat krijg je?

  • Een inspirerende workshop met veel oefeningen
  • Een heerlijk vegetarisch driegangendiner, incl. een amuse en twee glazen wijn

Voor wie?

Deze workshop is voor de auteur, beginnend of gevorderd, die haar of zijn smaakwoordenschat wil uitbreiden en die wil leren welke rol eten kan spelen in een verhaal. En die van lekker eten houdt …

Wat leer je?

  • Je vergroot je smaakwoordenschat
  • Je leert alle zintuigen in te zetten bij het schrijven over eten
  • Je leert hoe eten een rol kan spelen in een verhaal

Bij elke gang krijg je een schrijfopdracht die ingaat op een specifiek aspect van het schrijven over eten. Tussendoor worden de opdrachten besproken en worden de deelnemers uitgenodigd hun bijdragen voor te lezen. Vrijheid blijheid: niets hoeft. 

Workshopdetails

  • Vegetarisch driegangendiner met schrijfworkshop, incl. twee glazen wijn en een amuse
  • Datum: donderdag 26 september 19.30 – 22.00 uur
  • Locatie: Boekhandel Scheltema, Rokin, 2e verdieping op de kookafdeling
  • Prijs: € 85
  • Minimumaantal deelnemers: 16, maximum 20

‘Koks en schrijvers, ze hebben wel wat gemeen. Ze mengen, dikken in, lengen aan, proeven met gesloten ogen. Hun bereidingen smelten op onze tong, kraken in onze mond. Zowel koks als schrijvers hebben iets van tovenaars, zoals ze gebogen over hun creatie het wonderlijke werkelijkheid laten worden.’

Uit ‘Smaak. Een bitterzoete verkenning’ (De Bezige Bij, 2015) – Kathy Mathys

Wie is de docent?

Kathy Mathys is auteur en schrijfdocent bij de Querido Academie. Ze publiceerde het non-fictieboek Smaak. Een bitterzoete verkenning en de romans Verdwaaltijd en – onlangs – Tot het glinstert. Ze schrijft voor de literatuurbijlage van De Standaard en voor Schrijven Magazine. Momenteel werkt Kathy aan haar eerste kinderboek. Voor het – inmiddels ter ziele gegane – tijdschrift Bouillon Magazine schreef ze vele jaren over eten.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023