Wat mag je verwachten?
- Een familie-opstelling met jouw personages.
- Meer inzicht in het centrale conflict van je boek.
- Het doorzien van patronen waar je je eerder niet bewust van was.
- Het geven van meer diepgang aan je personages.
- Belangrijke stappen zetten met je verhaal.
- Begeleiding van een ervaren systeemcoach en een schrijfdocent.
De details
- Datum: zaterdag 15 maart 2025
- Tijd: 10.00 – 14.00 uur
- Docenten: Rebekka Bremmer en Rick Willemsen
- Locatie: Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16, Amsterdam
- Kosten: € 350,00
- Toelating: na aanmelding stuur je de synopsis
- Maximaal 4 deelnemers
Familie-opstelling
Je hebt vast weleens gehoord van een familie-opstelling. Het is een veelgebruikte manier om onbewuste patronen in een familie naar voren te brengen. Een familie-opstelling werkt als volgt: degene met een vraag plaatst – op intuïtie – representanten voor leden uit zijn (of haar) familie in de trainingsruimte. Die opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in een familiesysteem voordoen en maakt duidelijk waarom mensen een bepaalde positie in hun familiesysteem hebben ingenomen: waarom handelen ze zoals ze handelen. Wat zich in het familiesysteem afspeelt, laat zichzelf zien in de opstelling. Dat geeft veel informatie over hoe iemand elke dag zijn eigen patronen meeneemt naar zijn privé- en werksituatie.
Aanmelden
Om te zorgen dat de docenten zich goed kunnen voorbereiden op jouw verhaal, ontvangen we graag na aanmelding een synopsis van je verhaal. We hebben daarvoor een handig synopsisformulier dat je hier kunt downloaden.
- Meld je aan voor de workshop Personage-opstelling.
- Download het synopsisformulier en vul het in.
- Stuur dit naar: info@queridoacademie.nl.
- Wij leggen dit dan voor aan de docenten.
De opzet
Deze workshop is bedoeld voor gevorderde schrijvers die hun personages willen uitdiepen. De personages en het conflict van je verhaal moeten al uitgewerkt zijn, anders heeft deelname geen zin. In deze workshop krijgt iedere deelnemer 45 minuten de ruimte om zijn of haar personages uit hun boek op te stellen. De andere deelnemers spelen daarbij een actieve rol.
Zo worden patronen duidelijk waar je je niet eerder van bewust was en doe je inzichten op over het centrale conflict van je boek en daarmee kan je verder met schrijven.
Lees hieronder de casus hoe een personage-opstelling een verhaal verder kan helpen.
Over de docenten
Deze workshop wordt gegeven door systemisch coach en auteur Rick Willemsen en auteur en docent aan de Querido Academie Rebekka Bremmer. Rick begeleidt de opstelling en Rebekka helpt je de resultaten te vertalen naar jouw boek.
Hoe een personage-opstelling een verhaal verder kan helpen: een casus
Een auteur was bezig aan een roman die gaat over een meisje dat toenadering zoekt tot haar vader die haar in de steek heeft gelaten. Haar conflict is duidelijk: ze wil haar moeder geen pijn doen door weer contact te zoeken met de man die hen verliet, maar ze wil wel weten wie haar vader is. Ze heeft ook een oudere broer, maar welke rol hij speelt in het verhaal kreeg de auteur niet helder: daar liep zijn verhaal vast.
In een personage-opstelling plaatste de auteur de vader, de dochter en de broer in de ruimte.
De trainer stelde vragen: Waar staat de broer? Staat hij tussen de dochter en de vader en verspert hij op die manier de weg waardoor de vader nauwelijks nog zichtbaar is? Staat hij vlak achter de dochter zodat hij haar kan opvangen wanneer ze valt? Of staat hij op afstand, misschien niet eens met zijn gezicht naar hen toe? Door de verhoudingen fysiek te maken kreeg de auteur inzicht in de emoties en gedachten van de personages. En dat hielp hem verder met de verhaallijn van zijn boek.
Dit is maar één voorbeeld van het onderzoek dat je als auteur kan doen naar de relaties van je personages. Je kan ook de relatie onderzoeken tussen je personage en een emotie of een maatschappelijk fenomeen. Hoe verhoudt je personage zich bijvoorbeeld tot hoop? Of tot cocaïne? Welke rol speelt klimaatverandering in het verhaal? Ook dat kan je tot verrassende inzichten brengen.